måndag 31 december 2012

Mitt enda nyårslöfte

Igår tog jag årets sista fika med fina Vida. Hon är väldigt klok Vida. Jag lovade henne att bli mer egoistisk. Nu menar vi egoistisk på ett bra sätt. Jag har jättesvårt att vara egoistisk. Inte i jobbsammanhang utan i privata sammanhang. Jag har svårt att prioritera mig själv eftersom barnen alltid kommer först. Det är inte så att jag inte skulle vilja eller behöva utan snarare att jag känner att jag inte kan. Det känns som att man är borta så mycket från barnen i och med att jag jobbar heltid. Ska jag på det vaea borta för att få egen tid känns inte rätt. MEN jag vet att jag skulle behöva egen tid för att ladda mina batterier. Klurigt pussel.
Men jag har i alla fall lovat att försöka vara lite mer egoistisk. Eller snarare ta hand om mig själv bättre, så kan man ju också se det.

Vad har du för nyårslöfte?

söndag 30 december 2012

2013

Imorgon är det årets sista dag.
År....varför började man egentligen att definiera tiden i år, månader, minuter? Är det ett steg i människans behov att kunna styra? Att kunna räkna tiden i det förflutna och planera för framtiden?
Om vi inte hade en definition på tiden skulle vi då komma på andra sätt att hålla koll på livet? Då skulle vi inte längre kunna definieras utifrån vår ålder. Tänk vad många fördomar och förutfattade meningar som skulle gå om intet. Då kanske vi bara skulle vara oss själva rätt och slätt.

fredag 28 december 2012

Recept kladdkaka

Då jag bestämde mig för att lägga ned sockret igen eftersom jag snabbt eskalerar i mitt ätande kommer här ett tips på ett nyttigt och gott alternativ.

Rawfoodkladdkaka
14 dadlar
3 dl valnötter
1dl pumpakärnor
2 dl kakao
En nypa salt
En nypa vaniljsocker

Kärna ur dadlarna. Mixa dem så de blir som smör. Lägg i nötterna och pumpakärnorna och mixa. Blanda till sist i kakao , salt och vaniljsocket. Mixa en sista gång. Tryck ut smeten i en form och ställ in i kylen. Garnera med kokosflingor eller mandelspån.
Riktig god kaka för dig som gillar mustig chokladsmak.

På bilden ser ni en nästan uppäten kaka.....

Behov av tystnad

Jag funderar på att åka på ett tystnadsretreat. Jag känner ett behov av att inte behöva prata eller lyssna på ljud.
Att i tystnad kunna få höra mina egna tankar och tänka färdigt en hel tanke utan avbrott.
Jag tror att man i tystnaden finner sin kärna. Finner lugnet man kan behöva för att orka i den hektiska vardagen.
Vi dränks i ljud, intryck och måsten.
Någon som har tips på ett bra tystnadsretreat?

Jag har återigen lagt bort sockret. Denna gång för tre månader.
Skönt att rensa kroppen.

söndag 23 december 2012

lördag 22 december 2012

I väntan på jul

Julen, som var den högtiden man såg fram mest till som barn. Min mamma pyntade hela huset med tomtar och juldukar. Silvergran klädd i vackra kulor både gamla och nya.

Jag är inte traditionell och med varje år som vuxen har julen betytt mindre och mindre. Jag ställer fram några tomtar och vi har en vit plastgran. Barnen får så klart julklappar men vi äter ingen traditionell julmat.
Inte heller firar vi påsk eller midsommar.
Jag vet att vissa menar att man berövar barnen vackra minnen och traditioner men så tycker inte jag. Jag tycker att man ska mysa och tillvarata varandra varje dag.
Jag tror inte att högtider definierar vår lycka.

Som tur är så är jag gift med en otraditionell man som inte firar några högtider heller.

Jag tror på att varje familj skapar sin egen tradition eller sin egen icketradition. Vi väljer vårt sätt att leva och det finns egentligen inget rätt eller fel. Lyckan är individuell och jag väljer att tro att varje familj har sin egen kärlek och minnen som sammanflätar deras själar likt sidenband i en vacker sjal.

tisdag 18 december 2012

Ljuset skingrar mörkret

På vår resa genom livet går allt upp och ned. Vi drabbas av själsligt mörker, sorger, separationer och sjukdomar. Vi möter också glädje, skratt, vänskap och kärlek.
När vi drabbas av de tunga mörka stunderna tänker vi ofta varför just jag? Vi söker ofta svar på varför just jag eller du drabbades. Men det finns inget svar utan snarare en motfråga varför inte jag? Varför inte du?
Och svaret uteblir. Acceptansen blir då din vän på vägen eller lika gärna bitterheten om du väljer den vägen.
I acceptansen finner vi det enkla och det sanna. Vi finner ljuset. Kanske som en liten flämtande låga för att sedan sakta men säkert bli en lägereld och sen en majbrasa och sedan en sol. I detta ljus finner vi tron och styrkan.
I mörkret kan vi inte stanna för vår själ längtar till ljuset. Och mörker är egentligen bara frånvaro av ljus. Ljus och mörker kan inte existera på samma plats samtidigt. Mörkret kan aldrig förstå ljuset men ljuset kan förstå mörkret och på så sätt lysa upp det.
När vi, oavsett händelse, aktivt väljer ljuset väljer vi också acceptansen.
Men vi väljer också förlåtelsen och nuets magi. I vårt lidande formar vi nästa steg. Vi formar vårt nästa steg och vår nästa tanke. Friheten finns i ljuset. Den sanna och oändliga friheten. Friheten som inte definierar oss utan enbart fyller oss med livets under.

söndag 16 december 2012

Vab dag

Idag blev det en vab dag med min minsting. Hög feber, hosta och öronvärk. Stackars liten. Hon har feberyrat hela natten.
Så idag blir det en lugn dag men jag hoppas på ett hemmayogapass när hon tar sig en middagslur.

fredag 14 december 2012

För min kropp och själ

Jag kände att jag verkligen behöver någon upplevelse för kropp och själ. Så läste jag ett erbjudande med en yoga och föreläsnings dag i mars med Malin Berghagen. Det kändes helt rätt. Den 17 mars blir det en dag av föreläsning och yoga. Det ska bli riktigt inspirerande och roligt.

tisdag 11 december 2012

Snön lyser vit på taken

När snön faller är det som att det gråa lanskapet förvandlas till ett magiskt lanskap. Solen gör att snön gnistrar och blänker. Vintermörkret blir ljusare.
Dagarna fylls av barnskratt och pulkaåkning.
Vintern är vacker. Snön knarrar under fötterna och alla längtar efter julen.
Går man genom gamla stan är det som att flyttas tillbaka i tiden.
Vackra Stockholm som ligger klädd i snö. Staden som gnistrar och glimmar i solljuset och lockar ut sina invånare på långa promenader.
Stockholm klädd i sin vinterskrud.

lördag 8 december 2012

Inte alltid som man tänkt sig

Saker och ting blir verkligen inte alltid som man tänkt sig.
Livets vägar är lustiga. Iblan kan något som verkade vara en omväg visa sig vara en genväg och tvärtom. Det viktigaste är nog att alltid försöka vara öppen för det som visar sig på livets väg. Det enda målet som livet har är döden. Så livet är resan, eller boken som vi sakta fyllet med livets text och upplevelser. Livet är relationerna, känslorna och upplevelserna.
Och ofta blir det kanske inte som vi tänkt oss utan mycket bättre. Och vissa gånger är det klart att det också blir sämre. Det är ju så att livet består av dalar, toppar och raka sträckor.
Det är ju bara så viktigt att inte glömma bort att leva här och idag.

fredag 7 december 2012

Klara Soppteater

Igår var jag och åt lunch på Klarasoppteater.
Vi såg Jämt skägg. Jag kan verkligen rekommendera detta.
Soppa till lunch och en teater. Perfekt kombination för den som kanske inte har så många kvällar att avvara.
Ja och teatern? Den var riktigt rolig.

torsdag 6 december 2012

En eller fler Gudar

Jag läste att i Gamla Testamenter i Moseböckerna kallas Gud för Elohim. I översättning betyder det egentligen Gudarna. I Bibeln i skapelseberättelsen finner man också att det står Gudarna, även i svenska översättningen. Sedan byts ordet ut från Elohim till Jehova. Jehova är singular. Det intressanta är var det många Gudar från början? Vad hände med dem? Kan det vara så att de olika berättelserna i Bibeln syftar till olika Gudar?
Det finns också sällskap som menar att man i de olika mytologierna såsom egyptiska, grekiska och romerska men också att Bibeln egentligen berättar om mänsklighetens utvecklings faser. Hur denna dimension av materia samt den mänskliga kroppen skapades. Att människorna i Paradiset var mer växtlika. Inte hade lika materiella och fysiska kroppar som vi har idag. Idag är vi ju alla så inne i vårt. Individtänkandet har aldrig varit så starkt som idag. Och kanske är det därför fler och fler söker meningen med livet. Den där spirituella kontakten med det större som vi alla är en del av. Den högre meningen, den finner vi inte i det materiella.

onsdag 5 december 2012

Det här med reinkarnation

Ja detta är ett ämne som jag har funderat länge över. När jag var yngre trodde jag benhårt på tidigare liv, karma, sjukdomar eller åkommor på grund av tidigare liv. Men ju äldre jag blev ju mer börjar jag ifrågasätta det. Jag tror inte på någon straffande utomstående Gud. En Gud som straffar dina gärningar i ditt nästkommande liv. Jag tror att vi dömer oss själva så bra på egen hand. Gud för mig är dit man vänder sig för att kunna vila i villkorslös kärlek.
Jag tror att vi lever vidare men varför är det just jorden man ska återfödas på gång på gång?
Universum är stort och dimensioner borde det finnas många av så vore det inte mer rimligt att man nu går vidare. Att återfödas till samma ställe är ju som att gå om samma årskurs år efter år!
Dessutom tror jag att både helvetestanken, karma straff uppfanns för att hålla människor på den bra vägen det vill säga göra gott och vara en bra medmänniska. Kanske fungerar människan bäst om det finns ett hot om straff nära förestående?

Men i de fall folk upplever minnen av tidigare liv?
Jag tror att vi människor har ett kollektivt medvetande och jag tror att känsliga personer kan snappa upp detta. Vi är ju alla delar av samma allt och vore det då inte rimligt att dina minnen också kan vara mina på ett högre plan?

Ja vem vet?
Vad tror du?

måndag 3 december 2012

Ibland kryper vemodet på mig

Ibland i vissa stunder i livet kryper vemodet intill mig, sipprar sakta inåt. Utan direkt orsak. Jag har nämligen ännu inte kunnat härröra var de har sin rot. Jag är nämligen en positiv och glad person i grund och botten. Det kanske är mänskligt att hamna i stunder då man funderar är mer vemodiga saker.
I alla fall så är ju livet alldeles alldeles fort kort för att man ska bekymra sig i onödan. Särskilt när jag har ett bra liv, underbar familj, fina vänner och ett roligt jobb.

Vinterkylans Stockholm

För det är något speciellt med vinter i Stockholm. Vinter medför alltid förseningar och strömavbrott i kommunal trafiken. Varje år utan undantag. Varför?